LED verlichting

Over LED

De afkorting LED betekent Light Emitting Diode. LED verlichting heeft kleine diodes, betere elektrische eigenschappen en een levensduur tot 50.000 uur. Het biedt een besparingspotentieel tot 80% ten aanzien van gloeilampen. Kortom LED-lampen zijn energiezuiniger.

Voor bedrijven met grote oppervlakten als showrooms of productiehallen biedt de juiste LED armatuur een positieve verbetering. Ook hier geldt als voordeel dat LED een langere levensduur heeft en minder energie verbruikt. Een investering is daarmee snel terugverdiend.

Veel gestelde vragen

Een bedrijfspand met meerdere ruimten blijkt onvoldoende en incorrect verlicht. Afwijking in het licht kan de gezondheid en werkprestatie namelijk enorm beïnvloeden. Onze adviseur heeft op basis van een schouw en inventarisatie vastgesteld dat de verlichting moet worden aangepast naar de juiste lichtintensiteit en de kleurtemperatuur (lichtkleur).

Ook knipperende LED verlichting (afhankelijk van de frequentie) beïnvloed de werkprestatie en geeft concentratieklachten. Een goede verlichting bestaat uit een juiste mix van natuurlijk licht en kunstmatig licht. Bij het ontbreken van voldoende ramen zijn lampen nodig die afdoende licht produceren.

De gespecialiseerde partner heeft het pand opnieuw bezichtigd, een op maat gemaakt lichtplan opgesteld en na goedkeuring van de klant de werkzaamheden uitgevoerd. De juiste armatuur, de juiste lichtintensiteit en kleurtemperatuur is doorslaggevend. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geel of blauw licht het meest effectief werken in bedrijfsruimtes. Licht heeft een grote invloed op het welbevinden en de inspanningen van werknemers

Samenvattend: voor alle werknemers een gezond en prettig werkklimaat. Voor het bedrijf een laag energieverbruik, een lange levensduur van LED armatuur en een besparing op het stroomverbruik van maar liefst 30% op jaar basis. 

De emissie van licht vindt plaats door het feit dat de krachtbron die aan de diode wordt gegeven, de elektronen van de atomen in het materiaal van de diode genereert. Als gevolg hiervan komen ze in een hogere elektronenbaan op energieniveau. Als ze terugkeren naar hun oorspronkelijke locatie, zenden ze fotonen uit. Onder invloed van een hogere spanning is de hoeveelheid uitgestraalde fotonen hoger, tot een bepaalde openingsstroomwaarde, waarvan de verandering niet meer belangrijk is.

 • Zijn milieuvriendelijker dan conventionele spaarlampen omdat ze geen kwik bevatten.
 • Zijn zuinig: naast het extreem lage stroomverbruik hebben LED lampen een duurzaamheid van maximaal 50.000 uur en dat is zes jaar continu gebruik!
 • Zijn ongevoelig en voeren hun service uit, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden  
 • Produceren warm licht en kunnen ook gekleurd licht uitstralen.
 • Zijn vrij van UV of infraroodstraling.
 • Vereisen weinig ruimte en kunnen zelfs in krappe omstandigheden schijnen als gevolg van lage warmteontwikkeling.
 • Kwaliteit van LED verlichting wisselt. Daarom is het belangrijk om voor de juiste kwaliteit te kiezen.
 • LED verlichting kan slecht tegen warmte. Bij kwalitatieve LED verlichting ligt de focus wel op koeling.
 • LED verlichting is duurder in aanschaf.
 • Trillingsbestendigheid; de LED zelf is veel minder gevoelig voor trillingen, het filament is hier gevoeliger voor alleen al vanwege het fysieke ontwerp.
 • LED verlichting werkt alleen met LED dimmers en niet op een conventionele dimmer.

Er is veel keuze uit energiezuinige, kleine lampen tot schijnwerpers. Sinds de komst van LED is het veel veranderd en geëvolueerd, waardoor het een echt volwassen technologie is geworden.

Momenteel wordt een breed scala aan verlichtingsapparaten op de markt voor elektrische producten gepresenteerd. Deze omvatten: gloeilamp, fluorescentie-, halogeen- en LED lampen. Goede voorlichting en deskundig advies is belangrijk om de juiste keuze te kunnen bepalen.

Als het voor u belangrijk is om energie te besparen, dan is dit de beste keuze. Bijvoorbeeld op werkplekken waar tot 24 uur per dag verlichting nodig is of de lichten vaak aan zijn. Een huishouden kan echter ook veel besparen door al zijn branders in het appartement te vervangen door LED’s.

LED verlichting is het meest geschikt waar een kleiner gebied moet worden verlicht. Als u grotere ruimtes wilt uitrusten met LED verlichting, dan heeft u meer armaturen nodig. Het licht is echter voor velen aangenamer dan dat van traditionele gloeilampen.

Ledverlichting en besparingssystemen voor verlichting staan niet meer op de Energielijst 2023. Het is niet meer mogelijk om in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). RVO verklaart dat het onderwijl gangbare technieken zijn en de terugverdientijd is veelal minder dan 5 jaar.