Airconditioning

Beheer zelf het binnenklimaat

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een aircosysteem. Een Aircosysteem zorgt voor een gecontroleerd binnenmilieu door de lucht in een ruimte te koelen, te ontvochtigen en te verwarmen. Het zorgt voor een goede luchtcirculatie, wooncomfort en is spaarzaam.

Er zijn allerlei soorten in-house aircosystemen beschikbaar, zoals centrale aircosystemen, raamunits, kanaalloze mini-splitsystemen en draagbare eenheden. Het type systeem dat u kiest, is afhankelijk van factoren zoals de grootte en indeling van uw huis of kantoor, uw budget en uw koelbehoeften.

Wanneer u voor uw huis of bedrijf overweegt, is het belangrijk om de juiste systeemgrootte en type te kiezen die past bij uw specifieke behoeften en de indeling van uw woonruimte. Regelmatig onderhoud is ook de sleutel tot optimale prestaties, energie-efficiëntie en een lange levensduur van het systeem.

Veel gestelde vragen

Het aircosysteem is ontworpen om de lucht in een woning of gebouw te koelen, te ontvochtigen en te verwarmen, waardoor een comfortabele woon- of werkomgeving wordt geboden tijdens warme, vochtige en koude weersomstandigheden. Een intern aircosysteem bestaat meestal uit een buitenunit die de compressor en condensor herbergt, en een binnenunit die de verdamperspiraal en blower bevat. De twee units zijn verbonden door koelmiddelleidingen en elektrische bedrading. De verdamperspiraal verwijdert warmte en vocht uit de lucht terwijl deze passeert, en de blower circuleert de koele of warme, ontvochtigde lucht terug in de woon- of werkruimte. De compressor in de buitenunit comprimeert het koudemiddel, waardoor de warmte afgeeft, en de condensor voert deze warmte af naar de buitenlucht.

Er zijn verschillende specifieke voordelen van een aircosysteem namelijk:

Verbetert comfort
In-house aircosystemen zorgen voor een consistente en comfortabele binnentemperatuur, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Dit maakt het gemakkelijker om te ontspannen en comfortabel te werken, zelfs tijdens warm, vochtig en koud weer.

Betere luchtkwaliteit
Interne systemen kunnen de lucht filteren en stof, pollen en andere allergenen verwijderen, evenals bacteriën en virussen. Dit kan de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om te ademen en het risico op allergieën en ademhalingsproblemen wordt verminderd.

Energie-efficiëntie
Interne aircosystemen zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn en gebruiken minder energie om een ruimte te koelen dan draagbare eenheden of raamunits. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Flexibiliteit
Met een intern aircosysteem kunt u het type systeem kiezen dat het beste bij uw behoeften past, of het nu een centraal luchtsysteem, een kanaalloos mini-splitsysteem of een draagbare eenheid is. Hierdoor heb je meer controle over de koeling en verwarming van je woning of kantoor. 

Ruisonderdrukking
Interne aircosystemen zijn meestal stiller dan draagbare eenheden of raamunits, die luidruchtig en storend kunnen zijn. Dit kan helpen om een rustiger en productiever binnenklimaat te creëren.

Jazeker, het is wettelijk verplicht dat alleen STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) gediplomeerde installateurs koeltechnische installaties mogen aansluiten, behandelen en demonteren.

Installatiebedrijven en andere ondernemingen die onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uitvoeren aan stationaire koelapparatuur, aircosystemen of warmtepompen moeten zich verplicht laten certificeren voor het certificaat F-gassen.

Verplicht onderhoud en keuring van een aircosysteem hangt af van hoeveelheid koelvloeistof in het aircosysteem. Als het minder dan drie kilo koelvloeistof bevat, is onderhoud niet verplicht.

Basisonderhoud is niet verplicht, maar wel essentieel voor een lange levensduur van de airco. Bij de basischeck hoort:

  • controleren van filters, airco units en schoonmaken van zowel de binnenunit als de buitenunit
  • controleren en reinigen van de compressor, ventilatoren en de afvoer
  • controleren, testen en afstellen het regelapparatuur en andere elektrische onderdelen zoals bedrading

Het is aan te raden om één keer per jaar basisonderhoud te laten uitvoeren om het rendement zo hoog mogelijk te behouden.

Er bestaat een keuringsplicht voor grotere en zwaarder aircosystemen. Hier gelden de volgende regels voor:

  • >3 kg koelvloeistof: verplicht jaarlijks onderhoud
  • 30 kg koelvloeistof: verplicht halfjaarlijks onderhoud
  • >300 kg koelvloeistof: verplicht driemaandelijks onderhoud

Een EPBD-keuring (Europese Energy Performance of Buildings Directive) voor een split airco met een nominaal vermogen van meer dan 70 kW is verplicht. En moet eens in de 5 jaar opnieuw worden gekeurd. De keuring wordt uitgevoerd en een keuringsrapport wordt opgesteld door een gecertificeerd deskundige of geregistreerd bedrijf.

Ook de lekdichtheidscontrole bij een airco is één keer per jaar verplicht afhankelijk van het soort en hoeveelheid koudmiddel. Een airco wordt af en toe bijgevuld en gevacumeerd om het koelvermogen niet te verliezen en verlengt ook hiermee de levensduur van de airco. De lekcontrole wordt ook uitgevoerd door een gecertificeerd persoon.

Eigenaren van koopwoningen

Helaas is er geen subsidieregeling beschikbaar voor particuliere aanschaf van aircosystemen in 2023. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) sluit airco uit, maar stimuleert wel diverse warmtepompen die ook deel uitmaken van lucht/lucht systemen.

Ondernemers

Voor bedrijven is het wel de mogelijk om gebruik te maken van de EIA-regeling (energie-investeringsaftrek) bij de aanschaf van een aircosysteem. Bij een investering van minimaal € 2.500 in duurzame energie of energiebesparende bedrijfsmiddelen, kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Kijk voor meer informatie op de Energielijst bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dit zijn enkele belangrijke voorwaarden waar u als bedrijf aan moet voldoen:

  • U valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U doet een investering in een bedrijfsmiddel dat op de energielijst staat en voldoet aan de eisen.
  • Indien nodig levert u een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten.

Lees meer over de voorwaarden van RVO.

Heeft u interesse, wees er dan snel bij. Het subsidiebudget 2023 is gewild en raakt snel.