Led verlichting

Over LED

LED is het licht van de toekomst: de kleine diodes hebben betere elektrische eigenschappen. Met een levensduur tot 50.000 uur, een besparingspotentieel tot 80% ten aanzien van gloeilampen en tenslotte het aangename warme wit, dat heel dicht in de buurt komt van de goede oude gloeilamp, zijn ze bijna zonder alternatief voor de binnenverlichting van onze werk en leefomgeving. Een investering is daarmee snel terugverdiend.

Voor bedrijven is LED verlichting al helemaal interessant, gezien de strenger wordende richtlijnen vanuit de overheid en de enorme kostenbesparingen. Wij bieden advies en vernieuwende oplossingen. Zeker voor bedrijven met grote oppervlakten, zoals showrooms of productiehallen, is led beslist interessant.

Praktijkvoorbeeld: Van vraag naar resultaat

Een bedrijf heeft ons benaderd met de vraag: hoe kunnen we onze verlichting verbeteren? Het bedrijfspand met meerdere ruimten blijkt onvoldoende en incorrect verlicht. Onze adviseur heeft op basis van een uitgebreide scan en inventarisatie vastgesteld dat de verlichting moet worden aangepast naar de juiste lichtintensiteit en de kleurtemperatuur (lichtkleur). Afwijking in het licht kan de gezondheid en werkprestatie namelijk enorm beïnvloeden.

Ook knipperende LED verlichting (afhankelijk van de frequentie) beïnvloed de werkprestatie en concentratieproblemen. De goede verlichting bestaat uit een juiste mix van natuurlijk licht en kunstmatig licht. Bij het ontbreken van voldoende ramen zijn lampen nodig die afdoende licht produceren.

Vervolgadvies

Onze adviseur heeft de bevindingen in een bedrijfsverbeterplan verwerkt en met de gespecialiseerde partner in LED verlichting besproken. Deze hebben het pand opnieuw bezichtigd, een verlichtingsplan opgesteld en de werkzaamheden uitgevoerd. Dit gebeurt uiteraard allemaal in goed overleg.

Het resultaat: aanpassingen naar de juiste lichtintensiteit, kleurtemperatuur, gezonde en prettige werkklimaat en een besparing op het stroomverbruik van 25 tot 30% op jaar basis.

Veel gestelde vragen

De emissie van licht vindt plaats door het feit dat de krachtbron die aan de diode wordt gegeven, de elektronen van de atomen in het materiaal van de diode genereert. Als gevolg hiervan komen ze in een hogere elektronenbaan op energieniveau. Als ze terugkeren naar hun oorspronkelijke locatie, zenden ze fotonen uit. Onder invloed van een hogere spanning is de hoeveelheid uitgestraalde fotonen hoger, tot een bepaalde openingsstroomwaarde, waarvan de verandering niet meer belangrijk is.

 • Zijn milieuvriendelijker dan conventionele spaarlampen omdat ze geen kwik bevatten.
 • Zijn zuinig: naast het extreem lage stroomverbruik hebben LED lampen een duurzaamheid van maximaal 50.000 uur en dat is zes jaar continu gebruik!
 • Zijn ongevoelig en voeren hun service uit, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden  
 • Produceren warm licht en kunnen ook gekleurd licht uitstralen.
 • Zijn vrij van UV of infraroodstraling.
 • Vereisen weinig ruimte en kunnen zelfs in krappe omstandigheden schijnen als gevolg van lage warmteontwikkeling.
 • Kwaliteit van LED verlichting wisselt. Daarom is het belangrijk om voor de juiste kwaliteit te kiezen.
 • LED verlichting kan slecht tegen warmte. Bij kwalitatieve LED verlichting ligt de focus wel op koeling.
 • LED verlichting is duurder in aanschaf.
 • Trillingsbestendigheid; de LED zelf is veel minder gevoelig voor trillingen, het filament is hier gevoeliger voor alleen al vanwege het fysieke ontwerp.
 • LED verlichting werkt alleen met LED dimmers en niet op een conventionele dimmer.

Er is veel keuze uit energiezuinige, kleine lampen tot schijnwerpers. Sinds de komst van LED is het veel veranderd en geëvolueerd, waardoor het een echt volwassen technologie is geworden.

Momenteel wordt een breed scala aan verlichtingsapparaten op de markt voor elektrische producten gepresenteerd. Deze omvatten: gloeilamp, fluorescentie-, halogeen- en LED lampen. Goede voorlichting en deskundig advies is belangrijk om de juiste keuze te kunnen bepalen.

Als het voor u belangrijk is om energie te besparen, dan is dit de beste keuze. Bijvoorbeeld op werkplekken waar tot 24 uur per dag verlichting nodig is of de lichten vaak aan zijn. Een huishouden kan echter ook veel besparen door al zijn branders in het appartement te vervangen door LED’s.

LED verlichting is het meest geschikt waar een kleiner gebied moet worden verlicht. Als u grotere ruimtes wilt uitrusten met LED verlichting, dan heeft u meer armaturen nodig. Het licht is echter voor velen aangenamer dan dat van traditionele gloeilampen.

LED-verlichting moet voortaan voldoen aan het levensduurcriterium L90. En aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt. Door deze wijziging stimuleren we alleen nog verlichting die energiezuinig is en een lange levensduur heeft.

Naast alle energie-investeringen staat ook de LED verlichting op de Energielijst 2022 die in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).