Isolatie

Behaal uw voordeel met isoleren

Wist u dat na-isolatie een van de voordeligste manieren is om energie te besparen? Bij woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1930 en 1990 zijn de vloeren en spouwmuren niet of amper geïsoleerd. Door dit alsnog te doen behaalt u al snel voordeel met energiebesparing en het energielabel op uw woning. Het wooncomfort wordt een stuk aangenamer, de vloer voelt niet meer kil aan en de muren geven geen kou meer af. Door de geringe kosten is deze investering bovendien snel terugverdiend.

Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden zoals het dak, de gevel, de vloer en spouwmuur. Bij een gemiddeld huis kan het na-isoleren van de vloer, muren en het dak binnen een dag geregeld zijn. Zelfs bij het nemen van de kleinste beslissingen om te isoleren moet energie-efficiëntie in aanmerking worden genomen. Er zijn veel groene en slimme oplossingen waar men niet aan denkt die het energieverbruik op een woning of bedrijf flink kunnen verlagen.

 

Veel gestelde vragen

Een niet geïsoleerde woning verliest 50% en een bedrijf verliest ongeveer 30% van de warmte via het dak, de gevel en vloer. Dit betekent dat een woning of bedrijfspand zonder thermische isolatie praktisch een aanzienlijk deel van de verwarmingsenergie verspilt.

In Nederland hebben we warme en zonnige perioden met extreme temperatuurstijging. Winterperioden worden gekenmerkt door koude, winderige en meer regenachtige dagen dan vroeger. Deze wisselende weersinvloeden en temperaturen, maar ook hogere luchtvochtigheid wordt in verband gebracht met klimaatverandering.

In de woning waar we 80% van ons leven doorbrengen voelen we de winterkou en de zomerhitte eigenlijk beter. Daarom is een goed geïsoleerde woning of bedrijfspand belangrijk. Want als ons pand goed geïsoleerd is, zullen we veel minder energie moeten gebruiken om ons woning of bedrijfspand comfortabel te maken. Omdat er minder energie-uitstoot is betalen we ook minder voor verwarming. De uitstoot van de woning of bedrijfspand verminderd en neemt de waarde toe. Het pand wordt duurzamer, waardevoller en beter verkoopbaar.

Er zijn verschillende soorten thermische isolatie. Hieronder vindt u meer uitleg over de verschillende isolatiemogelijkheden.

Spouwisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal ingebracht om de holle ruimte op te vullen. Holle muurisolatie is bedoeld om warmteverlies door de wanden van de spouw te verminderen en het luchtoppervlak te vullen met een materiaal dat de warmteoverdracht afsluit. Het fixeert de lucht (de daadwerkelijk isolator) in de holte, voorkomt transmissie en verlaagt de verwarmingskosten van de binnenruimte aanzienlijk. 

Vloerisolatie
Een groot nadeel van het gebrek aan isolatie van de vloer is dat de vloer een bijzonder hoog warmteverlies kan hebben. De meeste energie gaat verloren aan de omtrek van de grond. Dit kan zelfs gebeuren als de vloerisolatie niet uniform is en dat betekent, onvolledig is. Hoogwaardige vloerisolatiematerialen biedt voldoende thermisch en akoestisch comfort in geïsoleerde ruimtes, terwijl het minimaliseren van warmteverlies bijdraagt aan de verlaging van de verwarmingsrekeningen.

Bodemisolatie
Het isoleren van de bodem in lage kruipruimte voorkomt bodemdamp en bodemvocht met koude lucht. Deze koude luchtlaag trekt vanuit de vaak vochtige bodem gemakkelijker het  pand binnen. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren, ontstaat een warmere, droge luchtlaag onder de vloer die zorgt voor een aangenaam leefklimaat. 

Gevelisolatie
Voordelen van thermische isolatie van binnen en buitenzijde van gevels is dat het op meerdere manieren geplaatst kan worden en het warmteverlies vermindert. Verwarmings- en koelingskosten kunnen worden gehalveerd of zelfs met een derde worden verlaagd.

Dakisolatie
Dakisolatie is vooral belangrijk omdat in de winter de warme lucht naar boven stijgt. Via de zolder of het dak ontsnapt de meeste warmte per vierkante meter. Dit leidt ertoe dat 20-30% van de verwarmingsenergie ontsnapt via de zolder en door het dak. Door het dak goed te isoleren blijft de warmte binnen.

Welke vormen voor u geschikt zijn bekijken we als we bij u langskomen.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden, namelijk dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en bodemisolatie. Als het om een oudere pand gaat bekijken we in welke staat de deuren, ramen en bouwtechniek zich bevinden. Het is de moeite waard om te beoordelen hoe de isolatie van het gebouw eruit ziet. Een goede thermische isolatie is het begin en eind van een energiezuinig en duurzaam huis of bedrijf. Het is belangrijk dat alle delen van het pand namelijk, de isolatie van de ondergrond, gevel, deuren, ramen en dakstructuur allemaal in orde zijn.

ISDE-regeling 2023

Vanaf 24 januari 2023 kunt u als woningeigenaren met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie aanvragen voor 5 typen isolatiemaatregelen. Vanaf 2023 is het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie te ontvangen. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. Het is ook mogelijk om u isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet. 

Dit zijn de 5 typen isolatiemaatregelen: bodem- of vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie en glasisolatie. Let op: het is alleen mogelijk om met de subsidieaanvraag te kiezen voor één van deze maatregelen. Bijvoorbeeld bodemisolatie of vloerisolatie of dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  over de voorwaarde per isolatiemaatregel of de combinatie met andere isolatiemaatregelen. Komt u er toch niet uit, dan helpt ons team u graag verder.

MKB-regeling

Deze subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen Subsidie Verduurzaming MKB .

Bijvoorbeeld voor advies over verduurzaming:

  • het isoleren van muren, vloeren en daken;
  • het aanbrengen van HR++-beglazing; 
  • het installeren van zonnepanelen.