Isolatie

Behaal uw voordeel met isoleren

Wist u dat na-isolatie een van de voordeligste manieren is om energie te besparen? Bij woningen die zijn gebouwd tussen ongeveer 1930 en 1990 zijn de vloeren en spouwmuren niet of amper geïsoleerd. Door dit alsnog te doen, behaalt u al snel voordeel met energiebesparing en het energielabel op uw woning. Het wonen wordt een stuk aangenamer: de vloer voelt niet meer kil aan en de muren geven geen kou meer af. Door de geringe kosten is deze investering bovendien snel terugverdiend. Er zijn verschillende mogelijkheden voor isolatie, namelijk: dak, gevel, vloer en spouwmuur. Welke vormen voor u geschikt zijn bekijken we als we bij u langskomen.

Bij een gemiddeld huis kan het na-isoleren van de vloer, muren en het dak binnen een dag geregeld zijn. Zelfs bij het nemen van de kleinste beslissingen om te isoleren moet energie-efficiëntie in aanmerking worden genomen. Er zijn veel groene oplossingen waar je niet aan denkt, maar het kan de milieu-impact op een woning of bedrijf verminderen.

Veel gestelde vragen

Een niet geïsoleerde woning verliest 50% en een bedrijf verliest ongeveer 30% van de warmte via dak, gevel en vloer. Dit betekent dit dat een woning of bedrijfspand zonder thermische isolatie praktisch een aanzienlijk deel van de verwarmingsenergie verspilt.

In Nederland hebben we warme en zonnige perioden met extreme temperatuurstijging. Winterperioden worden gekenmerkt door koude, winderige en meer regenachtige dagen dan vroeger. Deze wisselende weersinvloeden en temperaturen, maar ook hogere luchtvochtigheid wordt verband gebracht met klimaatverandering.

In de woning waar we 80% van ons leven doorbrengen voelen we de winterkou en de zomerhitte eigenlijk beter. Daarom is een goed geïsoleerde woning of bedrijfspand belangrijk. Want als ons pand goed geïsoleerd is, zullen we veel minder energie moeten gebruiken om ons woning of bedrijfspand comfortabel te maken. Omdat er minder energie-uitstoot is, betalen we ook minder voor verwarming. Daarnaast wordt de uitstoot van de woning of bedrijfspand verminderd en neemt de waarde toe. Het pand wordt duurzamer, beter verkoopbaar en waardevoller.

Er zijn verschillende soorten thermische isolatie, maar de meest gebruikelijke hebben we hier onder met toelichting op een rij gezet.  

Spouwisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal ingebracht om de holle ruimte op te vullen. Holle muurisolatie is bedoeld om warmteverlies door de wanden van de spouw te verminderen en het luchtoppervlak te vullen met een materiaal dat de warmteoverdracht afsluit. Het fixeert de lucht (de daadwerkelijk isolator) in de holte, voorkomt transmissie en verlaagt de verwarmingskosten van de binnenruimte aanzienlijk. 

Vloerisolatie
Een groot nadeel van het gebrek aan isolatie van de vloer is dat de vloer een bijzonder hoog warmteverlies kan hebben. De meeste energie gaat verloren aan de omtrek van de grond. Dit kan zelfs gebeuren als de vloerisolatie niet uniform is en dat betekent onvolledig is. Hoogwaardige vloerisolatiematerialen biedt voldoende thermisch en akoestisch comfort in geïsoleerde ruimtes, terwijl het minimaliseren van warmteverlies bijdraagt aan de verlaging van de verwarmingsrekeningen.

Bodemisolatie
Het isoleren van de bodem in lage kruipruimte voorkomt bodemdamp en bodemvocht met koude lucht. Deze koude luchtlaag trekt vanuit de vaak vochtige bodem gemakkelijker het  pand binnen. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren, ontstaat een warmere, droge luchtlaag onder de vloer die zorgt voor een aangenaam leefklimaat. 

Gevelisolatie
Voordelen van thermische isolatie van binnen en buitenzijde van de gevels is dat het op meerdere manieren geplaatst kan worden en het warmteverlies vermindert. Verwarmings- en koelingskosten kunnen worden gehalveerd of zelfs met een derde worden verlaagd.

Dakisolatie
Dakisolatie is vooral belangrijk omdat in de winter de warme lucht naar boven stijgt. Via de zolder of het dak ontsnapt de meeste warmte per vierkante meter. Dit leidt ertoe dat 20-30% van de verwarmingsenergie ontsnapt via de zolder en door het dak. Door het dak goed te isoleren blijft de warmte binnen.

Er zijn verschillende mogelijkheden, namelijk dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en bodemisolatie. Als het om een oudere pand gaat bekijken we in welke staat de deuren, ramen en bouwtechniek zich bevinden, en het is de moeite waard om te beoordelen hoe de isolatie van het gebouw eruit ziet. Een goede thermische isolatie is het begin en eind van een duurzaam zuinig woning of bedrijf. Het is belangrijk dat alle delen van het pand, d.w.z. de isolatie van de ondergrond, gevel, deuren, ramen en dakstructuur, allemaal in orde zijn.

Per 1 januari 2022 gelden nieuwe subsidieregels als u de woning wilt verduurzamen.

Het is alleen mogelijk als u twee verduurzamingsmaatregelen neemt. Niet 20% van de kosten, maar 30% wordt vergoed.

Deze isolatie soorten vallen onder verduurzamingsmaatregelen: vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.