HR++ glas

Over HR++ glas

HR glas staat voor High Efficiency Glass. Enkel glas bestaat uit één laag glas en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit twee lagen en isoleert matig. HR++ glas is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het goed isoleert. De specifieke eigenschappen van deze gassen zorgen voor een isolerende werking en een hogere isolatie waarde.

U bespaart daarmee niet alleen veel energie, u krijgt ook een behaaglijk huis. Het blijft warmer, het houdt veel geluid van buiten tegen en het is goed voor uw energierekening.

Veel gestelde vragen

Kosten besparen
HR++ glas zorgt voor een goede isolatie. Het glas zorgt voor minder warmteverlies in de woning. De verwarming kan lager en de besparing wordt hoger. Het zult u verbazen hoeveel gas bespaart kan worden. Het kan zelfs in een gemiddelde gezinswoning een besparing van € 280 per jaar opleveren. 

Geen warmteverlies
HR++ glas is in feite dubbel glas en bestaat uit een coating en een gasvulling. In tegenstelling tot normaal glas, waarbij warmte snel verloren gaat, zorgt de coating ervoor dat de warmte van bijvoorbeeld je verwarming terugkaatst en zo binnenshuis blijft. Zo blijft de woning behaaglijk op temperatuur.

Zonwerend
HR++ glas houdt de warmte buiten en laat licht binnen. Het beschikt over een extra coating die verkoelend werkt. Dankzij de coating heb je in de zomer minder last van zonnewarmte en in de winter geen warmteverlies.

Geluidsisolatie
Hr++ glas heeft als voordeel dat het ook geluidswerende werkt. Geluidsoverlast van buiten kan hinderlijk zijn als u aan een drukke straat woont. HR++ glas heeft als voornaamste  doel het geluid van binnen naar buiten aanzienlijk te verminderen en omgekeerd.

Het belangrijkste verschil is dat bij gewoon dubbelglas de spouw gevuld is met lucht. Bij HR (+ of ++) zit er een edelgas tussen de glasplaten (meestal argon).

De edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Bij alle soorten HR glas zit aan de binnenzijde een coating die de warmte weerkaatst, waardoor de isolerende werking groter is.

HR++ glas heeft ook nadelen, maar deze wegen niet op tegen de voordelen.

Kosten: Aan hoogwaardig glas hangt een prijskaartje. Voor de HR++ glas betaalt u per m2 een prijs vanaf €150. Bedenk hierbij wel dat HR++ zichzelf als materiaal vrij snel terugverdient. De gemiddelde terugverdientijd zonder subsidie ligt tussen 6-7 jaar.

Condens op de ruiten: De sterk isoleerde werking van HR++ glas kan leiden tot wat condens op de ruiten, vooral als de temperatuur daalt. Vaak is het in de loop van de ochtend weer verdwenen. Dit kunt u echter voorkomen door goed te ventileren, waarmee dit probleem niet te groot wordt.

De kosten betaalt u in één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op uw energierekening. Het is dus aantrekkelijk op de lange termijn.

ISDE-regeling 2023

Vanaf 24 januari 2023 kunt u als woningeigenaren met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie aanvragen voor 5 typen isolatiemaatregelen. Vanaf 2023 is het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie te ontvangen. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. Het is ook mogelijk om u isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet. 

Dit zijn de 5 typen isolatiemaatregelen: glasisolatie, bodem- of vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie. Let op: het is alleen mogelijk om met de subsidieaanvraag te kiezen voor één van deze maatregelen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  over de voorwaarde per isolatiemaatregel of de combinatie met andere isolatiemaatregelen.

Lees hier over de subsidievoorwaarden van glasisolatie. Komt u er toch niet uit, dan helpt ons team u graag verder.