4.5/5
Recensies
Verduurzaamt Nederland

Duurzame energieoplossingen voor particulieren en bedrijven

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. Een betere energielabel verhoogt de waarde van het huis. Hoe beter het label, hoe zuiniger de woning, hoe hoger de waarde van de woning. Hieronder leest u meer over de energielabel voor woningen en wat wij voor u kunnen betekenen.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van:

  • Woningbouw, zoals woningen en appartementen.

Een energielabel is niet verplicht voor de volgende gebouwen:

  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Dit geldt ook voor stacaravans en chalets.
  • Gebruik van recreatiewoningen minder dan 4 maanden per jaar. En het energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen.

Waarom een energielabel?

Een betere energielabel kunt u krijgen door te investeren in duurzame oplossingen. Een energielabel verhoogt de waarde met gemiddeld 1,5%. Bij meerdere duurzame investeringen kan dit oplopen naar bijna 4%. Hoe beter het label, hoe zuiniger de woning, hoe hoger de waarde van de woning.

Wat zijn de kosten?

De prijs hangt af van verschillende omstandigheden namelijk:

  • type woning;
  • beschikbare documenten over de woning;
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Dit is inclusief het registreren van de woning in het register van de Rijksoverheid. EP-Online is de officiële landelijke database waarin onze energieadviseurs energieprestatie-indicatoren en energielabels registreren. U ontvangt van ons het geregistreerde energielabel samen met de nota. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Energielabel voor uw woning

Op aanvraag

Veelgestelde vragen

Het energielabel toont de energie-efficiëntie als kwaliteitskenmerk van een woning en maakt zo de energievraag duidelijk. Net als bij de energie-efficiëntieklassen voor elektrische apparaten is dit bedoeld om transparantie te creëren over het energieverbruik van gebouwen. Het toont hoe energiezuinig een woning is. Woningen met energielabel A++++ zijn het energiezuinigst, de minst zuinige woningen ontvangen een energielabel G.

Op het energielabel is het energieverbruik in kWh per m² te zien en het aandeel duurzame energie. Het label laat te zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De bevoegde adviseur stelt het energielabel vast met de nieuwe bepalingsmethode NTA8800.

Deze methode wordt voor zowel bestaande als nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen gebruikt.

Een van onze bevoegde adviseur komt bij u langs en bekijkt in gemiddeld 1 á 2 uur de woning. Vervolgens wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor warm water, de verwarming, ventilatie en koeling van de woning. Op basis hiervan stelt de adviseur de letter van het energielabel vast. Het verplicht energielabel is 10 jaar geldig.

Met de volgende kenmerken stellen we het energielabel vast:

  1. Type woning
  2. Bouwjaar van de woning
  3. Vloeroppervlakten
  4. De afmetingen; gevelafmeting en gevelindeling
  5. Bestaande isolatie, zoals van het dak en de muren
  6. Bestaande soorten beglazing
  7. Bestaande installaties, zoals:
    • verwarmingsinstallatie;
    • installatie voor warm tapwater;
    • eventueel aanwezige koelinstallaties;
    • ventilatie-installatie;
    • zonnepanelen en/of zonneboilers.

Berekening

De adviseur berekent op grond van de schouwgegevens hoeveel energie er nodig is voor:

  • warm water;
  • verwarming;
  • ventilatie;
  • koeling van de woning.

Op deze manier kan de adviseur het energielabel nauwkeurig vaststellen en de noodzakelijke verbeteringsopties bespreken. Deze adviezen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Voorkom een boete van de Inspectie Leefomgeving en transport. Het boetebedrag voor een particuliere woningverkoper is inmiddels verhoogd naar € 435,-

Heeft u al een energielabel en wilt u deze vernieuwen, bijvoorbeeld vanwege een investering om het huis energiezuiniger te maken?

Of wilt u een offerte ontvangen voor een energielabel voor uw woning? Op de afdeling Duurzaam Wonen staat ons team u graag met raad en daad ter zijde.

De ‘Vereenvoudigd Energielabel’ (VEL) behoudt zijn geldigheidsduur van 10 jaar. Let wel op de verloopdatum en zorg dat u tijdig een afspraak maakt voor een nieuwe energielabel volgens de nieuwe regels.

Energielabel aanvragen?

De 4 stappen voor de aanvraag:

  1. U vraagt een energielabel bij ons aan via de website of per telefoon.
  2. Binnen een werkdag nemen we contact op voor het maken van een afspraak.
  3. We komen op de afgesproken tijd langs om een opname te doen.
  4. U ontvangt binnen 7 werkdagen uw energielabel.

Wilt u een offerte ontvangen voor een opname van de woning of meerdere woningen? Neem dan contact op met onze afdeling Duurzaam Wonen.

Heeft u al een energielabel en wilt u deze vernieuwen omdat u bijvoorbeeld een investering hebt gedaan om het huis energiezuiniger te maken, dan kunt u dit ook via ons aanvragen.

Het energielabel die u van ons ontvangt, is geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U kunt deze terugvinden in de landelijke database op ep-online.nl.

Heeft u vragen?

Het kan zijn dat u specifieke vragen heeft over onze diensten of producten. Of u wilt graag een passend advies over besparingsopties.

Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een afspraak bij u thuis of op uw bedrijf. Onze bespaaradviseurs zijn u graag van dienst!

You cannot copy content of this page